Chov zvířat a poptávka v dnešní době

Archív štítků: Chov pštrosů na maso

0

Chov pštrosů

Pštrosů existuje několik poddruhů, přičemž asi tím nejznámějším je pštros dvouprstý, který žije v Africe. Pštrosa poznáme samozřejmě podle svého typického vzhledu, dlouhých nohou, krku a schopnosti běžet rychlostí až sedmdesáti kilometrů v hodině. Jinak se samozřejmě jedná o nelétavého ptáka.

Jedná se největší žijící ptáky na světě, přičemž jsou také na celém světě chováni. Váha dospělého pštrosa se pohybuje zhruba od devadesáti do sto třiceti kilogramů, přičemž rekordní váhy samců se pohybuje až kolem sto padesáti kilogramů.

Pokud jde o výšku, tak samci mohou v době své největší výkonnosti, to jest mezi dvěma až čtyřmi roky, dosahovat bezmála tří metrů, samice pak zhruba dvou metrů. Dobu života mají pštrosi podobnou jako člověk, tedy něco kolem sedmdesáti pěti let.

Pštrosi jsou společenská zvířata, avšak například ve Velké Británii, ve Spojených státech amerických a v Austrálii jsou vedeni jako zvířata nebezpečná. Proběhlo již několik incidentů, kdy byl člověk napaden a zabit pštrosem. Jde zejména o to, že velicí samci mohou být docela agresivní a hlavně teritoriální, přičemž na protivníka útočí pomocí svých silných nohou.

V České republice probíhá chov pštrosů dvouprstých v několika zoologických zahradách. Jedná se o Zlín, Hodonín, Plzeň, Ostravu, Dvůr Králové, Brno a Prahu.